Uvod v JavaScript

Zgodovina

Ni še bilo dolgo od tega, ko je bilo potrebno za izdelavo spletnih strani razumevanje nekaj HTML (Hypertext Markup Languge) in nekaj osnovnega vedenja o grafiki. Če ste pričeli tedaj, ste bili eden izmed prvič tisoč spletnih oblikovalcev. Ah, bili so stari dobri časi - pred petimi leti. Nato so vsi pričeli izdelovati spletne strani. Kdor je obvladal FrontPage ali Netscape Navigator Gold ali kakšen drug program, je bil že oblikovalec. Toda zahtevnost se je premaknila navzgor. Internet je postal velik POSEL. Podjetja zahtevajo od oblikovalcev vse več, toda HTML je še vedno le bedna kopija namiznega oblikovanja. Kar HTML lahko loči od namiznega založništva pa so dinamične strani.

Dinamični HTML ni nova različica HTML, ampak je samo razširitev klasičnega HTML. Je nova tehnologija, ki je sestavljena iz novih prejšnih tehnoplogij. Med seboj povezuje tri posamezna programska orodja: stilne predloge, DOM in scriptni jezik (npr. JavaScript). Dovoljuje pošiljanje večplastnih informacij uporabniku, ki je povezan s strežnikom. Uporabnik vidi najprej samo le del celotne informacije, pozneje razkrije drugi del, šele na odziv na uporbnikovega dejanja, vendar vse to ne zahteva vnovične vzpostavitve povezave s strežnikom.

Uvod v JavaScript

JavaScript je primer skriptnega jezika, ki se izvaja na uporabniški strani komunikacije s spletnim strežnikom. Uporablja se na širokem področju od preverjanja vnesenih podatkov v obrazce do oblikovanja integriranih uporabniških vmesnikov. Programer, ki je prepričan, da je to jezik za majhne dodatke za spletne strani, jezika v resnici sploh ne pozna. JavaScript zna zelo dobro sodelovati z jezikom HTML in sedaj tudi z XML. V končni fazi pa postaja tudi zelo pomemben jezik tudi na strežniški strani, kjer uporabljamo tehnologije HTML, CSS in XML. Preden začnete programirati, pa se morate naučiti dobro HTML, CSS, DOM. Marsikdo je prepričan, da za HTML obstajajo že dobri programi za pisanje kode v grafičnem načinu (npr. Macromedia Dreamweaver in Microsoft FrontPage). Toda če želite izkoristiti vse prednosti JavaScript in DOM, ne gre brez pisanja izvorne kode v tekstovnem načinu.

Ena izmed najrazširjeneših implementacij JavaScripta je ponujena kot del Netscape-ovega nabora orodij za internet (Netscape Navigator na odjemalski in Netscape Server na strežniški strani).